Thuistherapie OPAT

AZ Herentals gestart met pilootproject OPAT

AZ Herentals is gestart met het pilootproject OPAT (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy). Dankzij deze therapie kunnen patiënten die langdurig intraveneuze antibiotica krijgen, hun behandeling thuis verder zetten. De patiënt hoeft dan niet in het ziekenhuis te blijven, maar kan terug naar zijn vertrouwde omgeving.

De behandeling wordt in het ziekenhuis opgestart om eventuele reacties op de medicatie op te volgen. Wanneer de patiënt stabiel genoeg is om ontslagen te worden, kan een thuisverpleegkundige de therapie thuis verder toedienen.

Onze ziekenhuisapotheek zorgt voor de nodige medicatie en materialen bij ontslag. De huisarts en thuisverpleging worden door de behandelende arts op de hoogte gebracht en staan in nauw contact met de patiënt. De patiënt krijgt duidelijke instructies van de verpleegkundigen, bij wie ze ook terecht kunnen bij problemen. Aan de patiënt worden geen bijkomende kosten aangerekend voor dit traject. Momenteel zijn we gestart met antibiotica waar geen bloedspiegelbepaling voor nodig is. Toekomstgericht willen we dit zeker nog verder uitbreiden.

OPAT is een waardevolle aanvulling op onze zorgdiensten, die niet alleen onze patiënten ten goede komt, maar ook onze capaciteit en middelen optimaliseert.