Spataders / varices

Laserbehandeling bij spataders

Spataders zijn opgezwollen en kronkelige aders die je vaak onder de huid van je benen ziet. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed werken, wat pijn en zwelling kan veroorzaken. Momenteel worden spataders hoofdzakelijk via een laserbehandeling aangepakt.
Gewone aders vs spataders
Credit: Duomed

Wat zijn spataders?

Door de slagaders wordt er bloed vanuit het hart naar de rest van het lichaam gepompt; de andere aders hebben als hoofdtaak om het bloed uit de lichaamsorganen en het weefsel weer naar het hart te voeren.

In deze aders zijn er kleppen (vergelijkbaar met terugslagkleppen) die het bloed richting hart sturen. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt het bloed terug in de benen. Het bloed hoopt zich op in de aders, waardoor ze door de hoge druk verwijden. Deze functiegestoorde aders noemen we spataders, varix (meervoud varices) of insufficiënte aders.

Ontwikkelde spataders leiden tot storingen in de bloedsomloop van de aders en kunnen zo tot de typische klachten en complicaties, zoals pijn, zwellingen en zelfs open wonden leiden. In principe wijst elke zichtbare vorm van veranderde aders op een functiestoring die door een specialist moet worden onderzocht om eventuele gevolgen voor te zijn.

Spataders is een veel voorkomende aandoening. Max. 40% van de vrouwen en 20% van de mannen lijden aan symptomen als moeheid, pijn en zwellingen in de onderste ledematen tot zelfs open wonden.

Welke behandelingen werden er klassiek toegepast voor spataderen?

Naast de conservatieve therapie met compressiekousen was het chirurgisch verwijderen (‘het aderstrippen of flebectomie‘) lange tijd de klassieke standaardmethode als behandeling voor spataders.

Er wordt een sneetje gemaakt in de liesstreek om de aderuiteinden samen te naaien. Via een tweede sneetje in de buurt van de knie wordt een strippingsinstrument in de ader ingebracht en wordt de ader er vervolgens volledig uitgetrokken. Deze techniek wordt zowel onder locoregionale als onder volledige narcose uitgevoerd en heeft een herstelperiode nodig van ca. drie weken.

De zichtbare spataders en de zijvertakkingen worden zo chirurgisch verwijderd of behandeld en ‘drooggelegd’.

Hoe verloopt de laserbehandeling?

Tegenwoordig bestaat er ook een minder ingrijpende behandeling die met een laser uitgevoerd wordt.

De laserbehandeling is een minimale invasieve, zorgvuldige en snelle methode voor de behandeling van spataders via de modernste lasertechnologie en vervangt in vele gevallen de klassieke ‘stripping’.

De behandelende arts brengt hierbij een vezellichtgeleider in in de te behandelen ader. Hiervoor is in principe enkel een punctie nodig om met een kleine canule (een buisje) tot de ader te komen, er blijven geen littekens achter. De laserenergie wordt via de vezellichtgeleider afgegeven. Hierdoor wordt de slechte ader gesloten die anders chirurgisch verwijderd had moeten worden.

Na de behandeling kan de verschrompelde ader iets gaan trekken. Dit is een natuurlijk proces die bij deze procedure behoort.

Hoe snel kunnen de normale activiteiten weer beginnen na een laserbehandeling?

In principe kunnen patiënten redelijk snel na een laserbehandeling hun activiteiten progressief herstarten.

Tijdens de eerste week na de ingreep worden de activiteiten opgebouwd. De snelheid waarmee dit kan gebeuren, hangt natuurlijk mede af van de omvang van de spataderoperatie. Extreme sportieve activiteiten moeten patiënten 2-3 weken mijden.

Voordelen van de laserbehandeling op zich (t.o.v. ‘stripping’)

  • minimale, vrij pijnloze ingreep
  • korte behandeling
  • uitstekende medische en cosmetische resultaten
  • snelle terugkeer van normale activiteiten

Met gezonde benen van het leven genieten!

Neem contact op met je arts voor nadere informatie of toelichting.

Vaatheelkunde:

versie juni 2024
verantw. arts dr. K. Van der Stock en dr. B. Van Roy